20

SEPTEMBER, 2016

Sådan tilpasser du din kapsun

Jeg eeeelsker kapsunen! Så er det sagt! I mine øjne er den uden sidestykke det bedste redskab til at få den maksimale positive effekt ud af din longetræning.

I mit blogindlæg: “Derfor bruger jeg kapsun til longering”, kan du læse, hvorfor jeg er så begejstret for kapsunen. 

Ligesom med alt andet udstyr, er det dog vigtigt, at den er indstillet hensigtmæssigt.

Her får du mine råd til, hvordan du tilpasser kapsunen til din hest.

 

Nakkestykket:

Nakkestykket bestemmer, hvor højt eller lavt næsestykket sidder på hestens næseryg. Jo tættere næsestykket kommer på hestens næsebor, jo større påvirkning har kapsunen. Kommer den for langt ned, risikerer du at genere hestens vejrtrækning ved at klemme på næseborenes brusk.

Dog er det også vigtigt, at den ikke sidder for højt, da der lige under hestens kindben er et hul i hestens kranie, hvor blodårer og nerver til bl.a. hestens næse og mule kommer ud.

Det er derfor mest hensigtsmæssigt at indstille nakkestykket, så næsestykket er placeret 2-3 fingre under hestens kindben.

Næsestykket:

Næsestykket skal være spændt nok til, at kapsunen ligger stabilt, når der kommer signaler fra longetovet.

Samtidig må den heller ikke spændes for hårdt, da det er vigtigt, at hesten kan flytte underkæben til siderne, op/ned og frem/tilbage under træningen. Forhindres dette, vil hesten automatisk spænde i kæbeled og nakke.

Hvis du mærker efter på dig selv, kan du også mærke spænding i dit kæbeled, hvis du bider tænderne sammen – også selvom du ikke bider ret hårdt 🙂

Spænd derfor næsestykket, så du stadig kan få 1-2 fingre ind mellem rem og hestens næseryg.

Kæberemmen:

Kæberemmen sørger for stabilitet af kapsunen, når der kommer påvirkning fra longetovet. Den forhindrer samtidig kapsunen i at glide op i hestens øjne, hvis kapsunen skulle flytte sig under træningen. Den skal derfor være spændt strammere, end hvis det havde været på et hovedtøj.

Spænd den, så du kan få 1-2 fingre (på højkant) ind mellem remmen og kanten på hestens underkæbe.

Vær samtidig opmærksom på, at remmen ligger henover hestens kind/underkæbe, og ikke helt oppe ved hestens hals/strube. Det kan let blive ubehageligt for hesten, hvis der ligges pres her. En god retningslinje er, at kæberemmen omkring samme højde som hestens øje.

Pandebånd:

Langt de færreste heste har reelt brug for et pandebånd for at kapsunen ligger hensigtsmæssigt. Så med mindre din hest er én af dem, vil jeg anbefale dig at tage pandebåndet af kapsunen.

Vælger du at beholde det på, så sørg for, at det har den rette længde, så det ikke risikerer at trække nakkestykket frem og klemme bag/ind på hestens ører. Det er for det første ubehageligt for hesten, men det skaber også nogle uhensigtsmæssige spændinger i både nakke og kæbe.

 

…fortsættes længere nede på siden ⇓

Relateret Blogindlæg

Video: Test din hest for ømhed i ryggen

Relateret Blogindlæg

Giv skadede heste en chance

Relateret Blogindlæg

Næsebåndets påvirkning

Næsebånd-tema: 2 af 4

Kapsunens ringe:

Den midterste ring

Anvendes primært til longering. Under longering er det vigtigt med hyppige volteskift, så for at undgå at skulle flytte longen hele tiden, er det mest hensigtsmæssigt at anvende den midterste ring.

Det er samtidig den ring, der har den mest direkte kontakt til hestens næseryg, og derfor leverer den de klareste signaler fra longen.

De to sideringe

Tages i brug, hvis du vil lave arbejde for hånd, eller hvis du ønsker at anvende kapsunen som hovedtøj.

Jeg bruger fx kapsunen til at indlære tøjlesignaler på unge heste eller omskolingsheste, så de lærer at følge tøjlernes anvisning, inden og imens de (gen)introduceres til biddet.

Hvilken kapsun skal du vælge?

Der findes mange designs indenfor kapsuner, men i store træk kun to “grund-modeller”:

Hvis du eller din hest er begyndere i brug af kapsun/longetræning:

Bør du vælge en model med bred anlægsflade og god postring.

Disse typer kan godt se meget voldsomme ud, men lad dig ikke skræmme. De er faktisk meget behagelige for hesten, idet de fordeler trykket fra longen på et stort stykke af hestens næseryg.

Denne fordeling sikrer, at din hest ikke finder kapsunen ubehagelig i starten, hvor hest eller træner lige skal “finde melodien”, og hvor man stadig laver småfejl. Det er med andre ord en meget “tilgivende” model.

Til gengæld er den svær at lave fine signaler med, og når hest og træner er fortrolige med kapsun og longering, anbefaler jeg at skifte modellen ud.

Hvis du og din hest i forvejen er godt bekendt med kapsun/longetræning:

Kan du med fordel anvende en kapsun med en mindre anlægsflade over næseryggen.

Denne type kapsun er lidt “skarpere” og bør derfor først anvendes, når signalerne er på plads. Til gengæld er den meget bedre til at sende fine signaler i, og både hest og træner oplever en bedre kontakt.

Share This

Har du et spørgsmål som ikke er på listen?

Du vil modtage en notifikationsmail når dette spørgsmål er blevet besvaret eller opdateres!

+ = Er du Mennekse eller en Spambot?

%d bloggers like this: